Mleko sojowe.
Mleko jest dla mnie niezbędne, ale niestety jak wiele ludzi
nie mogę go pić. Zastępuje je więc mlekiem
roślinnym, które niestety jest dość drogie… Tańszym sposobem zdobycia takiego
mleka jest robienie go samemu.
Składniki:
Szklanka soi
5-7 szklanek wody
Soję zalać wodą (ok. 3 szklankami) i odstawić na noc. Rano
wszystko miksujemy i dolewamy kolejne 2-4 szklanki wody. Gotujemy wszystko w
dużym garnku na małym ogniu przez ok. 30min (lepiej nie wychodzić z kuchni,
mleko sojowe zachowuje się tak jak krowie, też może wykipieć). Zagotowane mleko
odcedzamy przez sitko wyłożone gazą lub przez czystą ściereczkę kuchenną. Po
ostudzeniu przelać do butelki i przechowywać do 5 dni w lodówce. Zmielone
ziarna soi to okara z której można zrobić np. kotlety sojowe czy upiec placek.
Soya milk
Milk is necessary
for me but unfortunately I can’t drink it. In this case I drink dairy-free milk
which is quite expensive... A cheaper way to get it is to make it on your own.
You just
need:
1 glass of
soybeans
5-7 glasses
of water
Pour 3
glasses of water over the soybeans and
leave it over night. In the morning blend it and add 2-4 glasses of water. Cook
it on the low heat in a big pot for about 30min (don’t go out of the kitchen
because it can make huge mess by over boiling). After that drain the blended soybeans
and you have your milk. Let it cool a bit, pour it to a bottle and keep it in
the fridge for up to 5 days. You can use the blended drained soya to bake a
cake or make some soya balls.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz