poniedziałek, 23 marca 2015

Naleśniki orkiszowe z jabłkami / Spelt pancakes with apples


 





Naleśniki orkiszowe z jabłkami


  • 100g mąki orkiszowej
  • 200-300ml wody
  • 3 jabłka

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dusić ok. 15-20min (jeśli chcecie możecie je czymś posłodzić, moje jabłka były słodkie więc nie było to konieczne). W misce wymieszać wodę z mąką (ciasto ma mieć konsystencję  zwykłego ciasta naleśnikowego)I smażyć na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki podawać z gorącymi jabłkami






Spelt pancakes with apples


  • 100g of spelled flour
  • 200-300ml of water
  • 3 apples 

Peal and cut up the apples and cook with a little bit of water in a pot (you can add some sweetner if you want. My apples were sweet enough so I didn’t have to) Mix the water and the flower (it should be like regular pancake batter) Fry it in the pan. Ready-made pancakes serve with hot apples.





 

4 komentarze:

  1. Fajny przepis, tylko my nie obieralibyśmy jabłek! :-P skoro mają być duszone w małych kawałkach, skórka i tak zmięknie, nie będzie przeszkadzała podczas jedzenia, a szkoda pozbawiac się tego, co w jabłku najcenniejsze: skórka zawiera WIĘKSZOŚĆ błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku, no i mnóstwo witaminy A oraz K. ;-) Pozdrawiamy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! ^^ Ja obieram jabłka (z bólem serca) bo strasznie mi przeszkadza skórka przy tym miękkim musie :D A zazwyczaj chrupie je sobie na surowo bo to najlepsza opcja ;)
    Również Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio jestem na etapie pieczenia chleba z mąką orkiszową i bardzo mi smakuje. Muszę wypróbować naleśniki :-) Dzięki. (Tak na marginesie mąka orkiszowa po angielsku nazywa się spelt flour, nie spelled flour ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb z mąki orkiszowej jest pyszny :) (Dzięki za poprawkę :P)

      Usuń