Naleśniki orkiszowe z jabłkami
- 100g mąki orkiszowej
- 200-300ml wody
- 3 jabłka
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do
garnka i dusić ok. 15-20min (jeśli chcecie możecie je czymś posłodzić, moje
jabłka były słodkie więc nie było to konieczne). W misce wymieszać wodę z mąką
(ciasto ma mieć konsystencję zwykłego
ciasta naleśnikowego)I smażyć na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki podawać z
gorącymi jabłkami
Spelt pancakes with apples
- 100g of spelled flour
- 200-300ml of water
- 3 apples
Peal and cut up the apples and cook with a little bit of water in a pot (you can add some sweetner if you want. My apples were sweet enough so I didn’t have to) Mix the water and the flower (it should be like regular pancake batter) Fry it in the pan. Ready-made pancakes serve with hot apples.
Fajny przepis, tylko my nie obieralibyśmy jabłek! :-P skoro mają być duszone w małych kawałkach, skórka i tak zmięknie, nie będzie przeszkadzała podczas jedzenia, a szkoda pozbawiac się tego, co w jabłku najcenniejsze: skórka zawiera WIĘKSZOŚĆ błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku, no i mnóstwo witaminy A oraz K. ;-) Pozdrawiamy! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! ^^ Ja obieram jabłka (z bólem serca) bo strasznie mi przeszkadza skórka przy tym miękkim musie :D A zazwyczaj chrupie je sobie na surowo bo to najlepsza opcja ;)
OdpowiedzUsuńRównież Pozdrawiam! :)
Ostatnio jestem na etapie pieczenia chleba z mąką orkiszową i bardzo mi smakuje. Muszę wypróbować naleśniki :-) Dzięki. (Tak na marginesie mąka orkiszowa po angielsku nazywa się spelt flour, nie spelled flour ;-)
OdpowiedzUsuńChleb z mąki orkiszowej jest pyszny :) (Dzięki za poprawkę :P)
Usuń