czwartek, 23 lipca 2015

Babeczki z czekoladowym lukrem/ /Cupcakes with chocolate icing



Babeczki:

  • 2 filiżanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 niepełna łyżka siemienia lnianego
  • ½ filiżanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ¼ filiżanki oleju
  • 2 łyżki miodu/ syropu z agawy
  • 1 1/3 filiżanki mleka kokosowego
  • olejek waniliowy
Lukier:
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru
  • 5-7 łyżek letniej kawy 


Babeczki:
W misce połączyć wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać, następnie rozpuścić miód w mleku kokosowym i dodać do suchych składników razem z reszta płynów. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane (będzie dosyć gęste) przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30 min. Będziecie wiedzieć że są gotowe gdy wkłujecie w jedną z babeczek patyczek a gdy go wyciągniecie będzie suchy.

Lukier:
W miseczce połączyć cukier puder i kakao, dolać kawę i wymieszać. Babeczki lukrować dopiero po ostygnięciu

Cupcakes:

  • 2 cups of spelt flour
  • 1 tsp of baking soda
  • 1 tbsp (unpacked) of ground fax seeds
  • ½ cup of cane sugar
  • pinch of salt
  • ¼ cup of oil
  • vanilla extract
  • 2 tbsp of honey/ agave nectar
  • 1 1/3 cup of coconut milk

Icing:

  • 2 tbsp of cocoa powder
  • 3 tbsp of cane icing sugar
  • 5-7 tbsp of coffee

Cupcakes:
Mix the dry ingredients in a bowl, mix the coconut milk with agave nectar and add to the dry mixture with the rest of liquid ingredients. When the dough is ready (it will be thick) transfer it into a cupcake tin and bake in 180C  for 20-30min. You will know they are ready when you dig into one of the muffins a stick and when you pull it out it will be dry.


Icing:
Combine icing sugar with coco and add coffee a little at a time. Ice the cupcakes when they ate cooled down.


4 komentarze: