Babeczki:
- 2 filiżanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 niepełna łyżka siemienia lnianego
- ½ filiżanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- ¼ filiżanki oleju
- 2 łyżki miodu/ syropu z agawy
- 1 1/3 filiżanki mleka kokosowego
- olejek waniliowy
Lukier:
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 5-7 łyżek letniej kawy
Babeczki:
W misce połączyć wszystkie suche składniki i dokładnie
wymieszać, następnie rozpuścić miód w mleku kokosowym i dodać do suchych
składników razem z reszta płynów. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane
(będzie dosyć gęste) przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180C
przez 20-30 min. Będziecie wiedzieć że są gotowe gdy wkłujecie w jedną z
babeczek patyczek a gdy go wyciągniecie będzie suchy.
Lukier:
W miseczce połączyć cukier puder i kakao, dolać kawę i
wymieszać. Babeczki lukrować dopiero po ostygnięciu
Cupcakes:
- 2 cups of spelt flour
- 1 tsp of baking soda
- 1 tbsp (unpacked) of ground fax seeds
- ½ cup of cane sugar
- pinch of salt
- ¼ cup of oil
- vanilla extract
- 2 tbsp of honey/ agave nectar
- 1 1/3 cup of coconut milk
Icing:
- 2 tbsp of cocoa powder
- 3 tbsp of cane icing sugar
- 5-7 tbsp of coffee
Cupcakes:
Mix the dry ingredients in a bowl, mix the coconut milk with agave nectar
and add to the dry mixture with the rest of liquid ingredients. When the dough is
ready (it will be thick) transfer it into a cupcake tin and bake in 180C for 20-30min. You will know they are ready
when you dig into one of the muffins a stick and when you pull it out it will be dry.
Icing:
Combine icing sugar with coco and add
coffee a little at a time. Ice the cupcakes when they ate cooled down.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńYum!! These look delicious, thanks for sharing : )
OdpowiedzUsuńKathryn | nimblenote.blogspot.com
I'm glad you like it! :)
Usuń