niedziela, 7 czerwca 2015

Płatki śniadaniowe/cereals



 

Płatki śniadaniowe

Pewnego dnia naszła mnie ochotę na płatki, ale wszystkie dostępne w sklepach są zrobione z tony cukru i różnych sztuczności więc postanowiłam zrobić je sama. Smakują trochę jak ciastka z mlekiem, są słodkie i miękkie, ale jeśli posiedzą w piekarniku trochę dłużej, będą pewnie chrupiące.

  • 2 ½ filiżanki płatków żytnich błyskawicznych
  • ¼ filiżanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ filiżanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao
  • 500ml wody

W misce wymieszać wszystkie suche składniki i dolać wodę z syropem z agawy. Odstawić na 10-15min – by utworzyło konsystencję ciasta - a następnie uformować dowolne kształty na blaszce do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 20min. Smacznego!

Cereal

One day I wanted some cereal, but all the available ones in shops are made with tones of sugar and various artifice so I decided to do it on my own. They taste a bit like cookies with milk, they are sweet and soft but if you  leave them in the oven for a bit longer, they might get more crispy.

  • 2 ½ cups of instant rye cereal
  • ¼ cups of corn flour
  • ¼ cups of potato flour
  • 1 tb spoon of baking powder
  • 2 table spoons of agave nectar
  • 2 table spoons of cocoa powder
  • 500ml of water

Mix all dry ingredients in a bowl add water with agave nectar. Set it aside for 10-15min – let it create 
a dough consistency - and then form some shapes on a baking tray lined with baking paper. Bake in the oven preheated to 200C for 20min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz