Płatki śniadaniowe
Pewnego dnia naszła mnie ochotę na płatki, ale
wszystkie dostępne w sklepach są zrobione z tony cukru i różnych sztuczności
więc postanowiłam zrobić je sama. Smakują trochę jak ciastka z mlekiem, są
słodkie i miękkie, ale jeśli posiedzą w piekarniku trochę dłużej, będą pewnie
chrupiące.
- 2 ½ filiżanki płatków żytnich błyskawicznych
- ¼ filiżanki mąki ziemniaczanej
- ¼ filiżanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki kakao
- 500ml wody
W misce wymieszać wszystkie suche składniki i
dolać wodę z syropem z agawy. Odstawić na 10-15min – by utworzyło
konsystencję ciasta - a następnie uformować dowolne kształty na blaszce do
pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200C na ok. 20min. Smacznego!
Cereal
One day I wanted some cereal, but all the available ones in shops are made with tones of sugar and
various artifice so I decided to
do it on my own.
They taste a bit like cookies with milk, they are sweet and soft but if you leave them in the oven for a bit longer, they might get more crispy.
- 2 ½ cups of instant rye cereal
- ¼ cups of corn flour
- ¼ cups of potato flour
- 1 tb spoon of baking powder
- 2 table spoons of agave nectar
- 2 table spoons of cocoa powder
- 500ml of water
Mix all dry
ingredients in a bowl add water with agave nectar. Set it aside for 10-15min –
let it create
a dough consistency - and then form some shapes on a baking tray
lined with baking paper. Bake in the oven preheated to 200C for 20min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz