Ciasteczka z kremem
- 200 g mąki lub kaszy jaglanej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g migdałów
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml roztopionego oleju kokosowego
- Syrop z agawy (tyle ile chcecie)
- 100 g ugotowanej soi
- 30-50ml mleka kokosowego
Kaszę jaglaną i migdały zmiksować na mąkę (należy zrobić to osobno). Wszystkie
suche składniki wmieszać ze sobą , dodać olej kokosowy i rozetrzeć w rękach,
aby wszystkie składniki były natłuszczone. Dodać mleko kokosowe i wyrobić masę,
gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawić ciasto na 10
minut, by siemię wchłonęło wilgoć. W tym czasie blachy wyłożyć pergaminem Z
gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na pergaminie i spłaszczyć,
tworząc dyski. Całość wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 25
minut. Wykorzystując czas można zrobić krem. Soję miksujemy na gładką masę,
dodajemy resztę składników miksujemy dalej do połączenia się składników i
odstawiam do lodówki. Gdy ciastka się upieką zostawić do ostygnięcia a
następnie przełożyć kremem. Niektóre zrobiłam z dżemem i również smakowały
wyśmienicie.
Cookies with cream
- 200 g of flour or millet
- 200 g of brown icing sugar
- 100 g of potato flour
- 200 g of ground almonds
- 50 g of ground flaxseed
- 50 g cocoa
- 1 teaspoon baking soda
- tsp green cardamom powder
- 1 pinch of salt
- 200 ml coconut milk
- 100 ml of melted coconut oil
- Agave (as much as you want)
- 100g of Soybeans
- 30-50ml of Coconut milk
- 1tsp of vanilla
Grind millet and then almonds
to create a flour mix. Then mix all the dry ingredients, add the coconut oil and rub it into all the dry ingredients to be greased. Add coconut
milk and form the mass. When
all the ingredients are well combined, leave the dough aside for 10 minutes to
let the flaxseed absorbed moisture. At the time, put
sheet with parchment paper. From the dough into
small balls, place
them on the parchment and flatten them, creating disks. Bake them at 180C oven for 25 minutes. Taking advantage of the time, you can make the cream. Blend the
soybeans until smooth, add the remaining
ingredients and continue blending them until everything is well
combined and put it into the fridge. After 25 minutes leave the baked cookies to cool
and put a bit of the cream between two cookies. I used jam instead of the cream for some of the cookies and it was delicious both ways.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz