niedziela, 5 lipca 2015

Ciastka owsiane / Oat cookies




 Ciastka owsiane

  • 2 filiżanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g pestek dyni
  • 60g żurawiny
  • Ok. 200ml wody

Zmielone płatki owsiane wymieszać z proszkiem do pieczenia i natłuścić olejem kokosowym a następnie dodać pestki dyni i ekstrakt z wanilii.
Stopniowo dolewać wody (ciasto będzie się wydawało za rzadkie – jak na zdjęciu) dokładnie wymieszać i odstawić na 15-30min do lodówki.
Gdy ciasto już odpocznie dodać żurawinę, uformować w rękach i wyłożyć na blachę. Piec w 180C przez 20-30min.



Oat cookies
  • 2 cups of ground oatmeal
  • 1 tbsp of coconut oil
  • tsp vanilla extract
  • 1 tsp of baking powder
  • 60g of pumpkin seeds
  • 60g of cranberries
  • Approx. 200ml of water

Mix the ground oatmeal with baking powder and grease it with the coconut oil and then add the pumpkin seeds and vanilla extract.
Gradually add water (the dough will seem to be too runny - as in the picture) Mix thoroughly and let it chill for 15-30min in the fridge.
When the dough has rested, add the cranberries, form the cookies with your hands  and place them on a baking tray lined with baking paper. Bake at 180C for 20-30min.


niedziela, 28 czerwca 2015

Mus truskawkowy z kokosową „bitą śmietaną” / strawberry mousse with coconut „whipped cream”



Mus truskawkowy z kokosową „bitą śmietaną”

  • 300g truskawek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
  • Puszka mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej 12h (nie wstrząśniętego)
  • Cukier puder


Truskawki umyć, obrać i zmiksować a następnie dodać mielone siemię lniane i wstawić do lodówki.
Z mleka kokosowego oddzielić gęstą część (tłuszcz kokosowy)  od wody i przełożyć do miski ubić na sztywno dodając pomału cukier.
Wodę możecie zostawić i dodać do koktajlu lub użyć jako odżywkę do włosów.


Strawberry mousse with coconut „whipped cream”

  • 300g of strawberries
  • 1 tsp of ground flaxseeds
  • 1 can of coconut milk chilled in the fridge for at least 12h (not shaken)
  • 2-4 tbsp of icing sugar


Rinse and peal the strawberries than blend them and add flax seeds and place them in the fridge.
We need only the thick part of the coconut milk (coconut fat). Separate it of the water and place it into a bowl  and add sugar, a little at a time, and beat it into a thick cream.
You can leave the water to use it to make some smoothie or use it as hair conditioner.

sobota, 20 czerwca 2015

Pancakes



 

  • 1 filiżanka mąki
  • 1/3 filiżanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 3/4 filiżanki mleka roślinnego
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • trochę olejku waniliowego

W dużej misce wymieszać suche składniki. Wlać mleko i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na 10-15min, żeby zgęstniało. Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej.

  • 1 cup of flour
  • 1/2 cup of ground oatmeal
  • 1 1/3 cups of plant milk
  • a pinch of salt
  • a bit of vanilla oil

In a large bowl, mix the dry ingredients. Pour the milk and mix all vigorously with a whisk or electric mixer. At the beginning the batter will be quite runny, so leave it for 10-15min to thicken. Before frying the first pancake, thinly coat the pan with oil and pour a ladle of dough. Fry on one side then flip the pancake and fry on the other.


 

niedziela, 7 czerwca 2015

Płatki śniadaniowe/cereals



 

Płatki śniadaniowe

Pewnego dnia naszła mnie ochotę na płatki, ale wszystkie dostępne w sklepach są zrobione z tony cukru i różnych sztuczności więc postanowiłam zrobić je sama. Smakują trochę jak ciastka z mlekiem, są słodkie i miękkie, ale jeśli posiedzą w piekarniku trochę dłużej, będą pewnie chrupiące.

  • 2 ½ filiżanki płatków żytnich błyskawicznych
  • ¼ filiżanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ filiżanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao
  • 500ml wody

W misce wymieszać wszystkie suche składniki i dolać wodę z syropem z agawy. Odstawić na 10-15min – by utworzyło konsystencję ciasta - a następnie uformować dowolne kształty na blaszce do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 20min. Smacznego!

Cereal

One day I wanted some cereal, but all the available ones in shops are made with tones of sugar and various artifice so I decided to do it on my own. They taste a bit like cookies with milk, they are sweet and soft but if you  leave them in the oven for a bit longer, they might get more crispy.

  • 2 ½ cups of instant rye cereal
  • ¼ cups of corn flour
  • ¼ cups of potato flour
  • 1 tb spoon of baking powder
  • 2 table spoons of agave nectar
  • 2 table spoons of cocoa powder
  • 500ml of water

Mix all dry ingredients in a bowl add water with agave nectar. Set it aside for 10-15min – let it create 
a dough consistency - and then form some shapes on a baking tray lined with baking paper. Bake in the oven preheated to 200C for 20min.







sobota, 30 maja 2015

Ciasteczka z kremem/ cookies with cream


 

Ciasteczka z kremem

  • 200 g mąki lub kaszy jaglanej
  • 200 g brązowego cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g migdałów
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml roztopionego oleju kokosowego
  • Syrop z agawy (tyle ile chcecie)
  • 100 g ugotowanej soi
  • 30-50ml mleka kokosowego

Kaszę jaglaną i migdały zmiksować na mąkę (należy zrobić to osobno). Wszystkie suche składniki wmieszać ze sobą , dodać olej kokosowy i rozetrzeć w rękach, aby wszystkie składniki były natłuszczone. Dodać mleko kokosowe i wyrobić masę, gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawić ciasto na 10 minut, by siemię wchłonęło wilgoć. W tym czasie blachy wyłożyć pergaminem Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na pergaminie i spłaszczyć, tworząc dyski. Całość wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 25 minut. Wykorzystując czas można zrobić krem. Soję miksujemy na gładką masę, dodajemy resztę składników miksujemy dalej do połączenia się składników i odstawiam do lodówki. Gdy ciastka się upieką zostawić do ostygnięcia a następnie przełożyć kremem. Niektóre zrobiłam z dżemem i również smakowały wyśmienicie.

Cookies with cream

  • 200 g of flour or millet
  • 200 g of brown icing sugar 
  • 100 g of potato flour
  • 200 g of ground almonds
  • 50 g of ground flaxseed
  • 50 g cocoa
  • 1 teaspoon baking soda
  •  tsp green cardamom powder
  • 1 pinch of salt
  •  200 ml coconut milk
  • 100 ml of melted coconut oil

  • Agave (as much as you want)
  • 100g of Soybeans
  • 30-50ml of Coconut milk
  • 1tsp of vanilla
Grind millet and then almonds to create a flour mix. Then mix all the dry ingredients, add the coconut oil and rub it into all the dry ingredients to be greased. Add coconut milk and form the mass. When all the ingredients are well combined, leave the dough aside for 10 minutes to let the flaxseed absorbed moisture. At the time, put sheet with parchment paper. From the dough into small balls, place them on the parchment and flatten them, creating disks. Bake them at 180C oven for 25 minutes. Taking advantage of the time, you can make the cream. Blend the soybeans until smooth, add the remaining ingredients and continue blending them until everything is well combined and put it into the fridge. After 25 minutes leave the baked cookies to cool and put a bit of the cream between two cookies. I used jam instead of the cream for some of the cookies and it was delicious both ways.