sobota, 7 marca 2015

Mleko sojowe / soy milk


Mleko sojowe.


Mleko jest dla mnie niezbędne, ale niestety jak wiele ludzi nie mogę go pić. Zastępuje je  więc mlekiem roślinnym, które niestety jest dość drogie… Tańszym sposobem zdobycia takiego mleka jest robienie go samemu.

      Składniki: 


  • Szklanka soi

  • 5-7 szklanek wody


Soję zalać wodą (ok. 3 szklankami) i odstawić na noc. Rano wszystko miksujemy i dolewamy kolejne 2-4 szklanki wody. Gotujemy wszystko w dużym garnku na małym ogniu przez ok. 30min (lepiej nie wychodzić z kuchni, mleko sojowe zachowuje się tak jak krowie, też może wykipieć). Zagotowane mleko odcedzamy przez sitko wyłożone gazą lub przez czystą ściereczkę kuchenną. Po ostudzeniu przelać do butelki i przechowywać do 5 dni w lodówce. Zmielone ziarna soi to okara z której można zrobić np. kotlety sojowe czy upiec placek.




Soya milk


Milk is necessary for me but unfortunately I can’t drink it. In this case I drink dairy-free milk which is quite expensive... A cheaper way to get it is to make it on your own. 

        You just need:


  • 1 glass of soybeans

  • 5-7 glasses of water




Pour 3 glasses of water  over the soybeans and leave it over night. In the morning blend it and add 2-4 glasses of water. Cook it on the low heat in a big pot for about 30min (don’t go out of the kitchen because it can make huge mess by over boiling). After that drain the blended soybeans and you have your milk. Let it cool a bit, pour it to a bottle and keep it in the fridge for up to 5 days. You can use the blended drained soya to bake a cake or make some soya balls.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz